
Committee on Judicial Ethics  
Teleconference  

Thursday, March 15, 2012 
 

Members present via teleconference: Justice Barry R. Schaller, Chair, Judge 
Edward R. Karazin, Jr., Vice Chair, Professor Jeffrey A. Meyer, Judge Maureen 
D. Dennis and Judge Thomas J. Corradino, Alternate. Staff present: Attorney 
Martin R. Libbin, Secretary and Attorney Viviana L. Livesay, Assistant Secretary. 
 

MINUTES  
 

I. With the above noted members present, Justice Schaller called the meeting 
to order at 11:31 a.m.  Although publicly noticed, no members of the public 
attended.  

 
II. The Committee unanimously approved the Minutes of the March 1, 2012 

meeting. 
 
III. The Committee discussed Judicial Ethics Informal 2012-06 concerning 

whether a Judicial Official may accept an appointment to serve on a 
nonprofit, non-law-related education-related accreditation board. 

 
A Judicial Official has been asked to serve on an education-related 
accreditation board that is not involved with lawyers, law schools or any 
Connecticut educational institution.  Service on the Board would require 
some time out of state for which the Judicial Official would use vacation or 
other approved leave time. The Judicial Official would not be paid for his or 
her service, but would receive reimbursement for expenses. The 
organization is not a governmental entity, but rather an “independent 
nonprofit organization” whose mission includes ensuring and promoting high 
quality education and developing and applying standards to assess 
effectiveness. The Board is comprised of 16 professionals in the area of 
education and one public member elected by the professionals (four 
members are currently from Connecticut).  The Judicial Official would be the 
public member.   
 
The Board, which is one of seven boards governed by an umbrella 
organization, meets four times a year to review reports for continued and 
initial accreditation. All decisions made by the Board regarding accreditation 
are referred to the umbrella organization’s board of trustees for action. The 
Board is not regularly involved in litigation in the Connecticut courts. 
 
Rule 3.1 of the Code of Judicial Conduct provides that subject to certain 
conditions a judge “may engage in extrajudicial activities except as 
prohibited by law. The rule’s commentary observes that “judges are 
permitted and encouraged to engage in educational … or civil extrajudicial 
activities not conducted for profit, even when the activities do not involve the 
law.” Rule 3.1, cmt. (1). Similarly, Rule 3.7(a)(6) provides that a judge may 



serve as a director of a non-profit educational or civic organization, unless it 
is likely that the organization “will be engaged in proceedings that would 
ordinarily come before the judge” or “will frequently be engaged in adversary 
proceedings in the court of which the judge is a member or in any court 
subject to the appellate jurisdiction of the court of which the judge is a 
member.” 
 
Based upon the information provided, including that the accreditation Board 
is part of an independent nonprofit organization, that the Board is not 
frequently involved in litigation in Connecticut courts, and that service on the 
Board would not interfere with the performance of judicial duties, the 
Committee members present unanimously concluded that the Judicial 
Official may serve on the Board subject to the following conditions: 

 
1.  The Judicial Official should regularly reexamine the activities of the Board 
to determine if it is proper to continue his or her relationship with the Board. 
Rule 1.2.  

 
2.  The Judicial Official should not make use of court premises, staff, 
stationery, equipment, or other Judicial Branch resources for activities that 
concern the Board, except for incidental use or consistent with any other 
additional use permitted under Rule 3.1(5). 

 
3.  The Judicial Official should resign from the Board if such service would 
require the Judicial Official to be involved in frequent transactions with 
lawyers or persons likely to come before the court on which he or she 
serves.  Rules 3.1 & 3.7(a)(6). 

 
4.  The Judicial Official may accept reimbursement of necessary and 
reasonable expenses for travel, food, lodging, or other incidental expenses, 
but should publicly report if the amount of the reimbursement, alone or in the 
aggregate with other reimbursements received from the same source in the 
same calendar year exceeds $250. Rules 3.14 & 3.15(a)(3). 

 
IV. The meeting adjourned at 11:39 a.m. 
 


